Wissel jij van spoor? Jouw Partner in Vitaliteit en Werkgeluk

Vitaliteit helpt jou wanneer je van het 1e spoor naar het 2e spoor traject gaat en het opnieuw vinden van werkgeluk.

30/7/24
Wissel jij van spoor? Jouw Partner in Vitaliteit en Werkgeluk

De Rol van de Wet Poortwachter

De Wet Poortwachter heeft een aantal jaar geleden een flinke herverdeling van de verantwoordelijkheden rondom verzuim en re-integratie geregeld. Werkgevers zijn de eerste 2 jaar van verzuim verantwoordelijk voor haar werknemers. Naast de financiële risico’s van het salaris en de afwezige medewerker zijn er nog een aantal grote kostenposten. ARBO artsen, verzuimcoach, casemanager en de bedrijfsarts zijn daar voorbeelden van en de totale kosten lopen rap in de 10-duizenden euro’s per jaar. Preventie is daarom van essentieel belang en dat is de kern van Vitaliteit Werkt BV. In dit artikel delen we enkele van onze mogelijkheden als er uiteindelijk toch een re-integratie en 2e spoor traject moet worden opgestart.

Eerste Spoor Re-integratie

Na de ziektemelding wordt er in het eerste jaar vooral gekeken naar terugkeer in de originele functie, een andere functie of een aangepaste functie worden vervolgens onderzocht. Dit wordt het 1e spoor genoemd, vaak onder begeleiding van de eigen HR verantwoordelijke, of door specialisten zoals de re-integratie coaches van Vitaliteit Werkt.

Tweede Spoor Re-integratie

De Wet Poortwachter verplicht dat er uiterlijk 1 jaar na ziektemelding een zogenoemd 2e spoor traject gestart wordt. Hierbij wordt er samen met de werknemer gekeken naar re-integratie buiten de eigen organisatie. Hoewel er ook een deur open blijft voor terugkeer in de eigen organisatie wanneer dit nog tot de mogelijkheden behoort. Vitaliteit Werkt ondersteunt de organisatie in dat geval dus bij de uitvoering van zowel het 1e spoor als met het 2e spoor traject.

Wat Gebeurt Er Tijdens het Tweede Spoor Traject?

De verzuim casemanager of 2e spoor re-integratie coach van Vitaliteit Werkt BV heeft al tijdens de preventie workshops met jouw medewerker kennisgemaakt en werkt samen met de bedrijfsarts en andere instanties. Iedereen zet zich dan ook ten volste in om een tijdige en succesvolle afronding van het re-integratie proces te realiseren. Samen met de werknemer wordt er dus gezocht naar passend werk bij andere bedrijven. Hulp bij solliciteren en sollicitatietraining kan daarbij bijvoorbeeld helpen. We bekijken de belastbaarheid, de sterktes en mindere kanten van werknemer, maar ook de passies en hobby’s om te kijken of hier wellicht een andere carrière in mogelijk is. Zowel de werkgever als de werknemer krijgen iedere maand een voortgangsrapportage, waarin de activiteiten en de voortgang in benoemd zijn.

Persoonlijke en Op Maat Gemaakte Benadering

De benadering van Vitaliteit Werkt is altijd persoonlijk en op maat. De activiteiten tijdens een 2e spoor traject zijn daarom sterk afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de persoon in kwestie. Soms is er dus een andere benadering, bijvoorbeeld één van werkgeluk mogelijk.

Werkgeluk door Aranka Kuin

Als er een goede relatie bestaat voor en tijdens verzuim, is het in samenspraak bijvoorbeeld mogelijk eerder naar andere opties te kijken dan wettelijk voorgeschreven. Bij Vitaliteit Werkt kan onze jobcoach daarbij helpen, maar wij werken ook graag samen met Aranka Kuin Coaching.

Coaching voor Meer Werkgeluk

Aranka is als werkgeluk coach betrokken bij vrouwen, die meer voldoening en werkgeluk willen. Vaak is dit na een moment van verandering in hun leven, zoals het maken van een wereldreis, het krijgen van kinderen of een pensioen wat er aan zit te komen. Dit zijn momenten waarop deze vrouwen meer aandacht willen besteden aan hun persoonlijke ontwikkeling en ook hun (werkende) leven opnieuw gaan evalueren.

Grote Keuzes en Verzuim

De vrouwen die ze coacht zitten vaak al langere tijd in een bepaalde functie of werken al langere tijd bij dezelfde organisatie. Ze voelen dat dit het moment is voor verandering, want ze willen beter voor zichzelf zorgen en een weloverwogen keuze maken voor iets anders. De vraag is alleen, wat? En waar te beginnen?

De Impact van Coaching

Vaak weten deze vrouwen diep van binnen wel wat ze willen, maar kunnen of durven daar niet altijd bij te komen. Het kan dan heel waardevol zijn voor hen om middels coaching orde te kunnen scheppen in de gedachten en ideeën die er zijn en een route te bepalen naar meer voldoening en werkgeluk. Via haar nuchtere aanpak, benoemt Aranka wat er niet gezegd wordt. Ze houdt de spreekwoordelijke spiegel voor en verweeft de Japanse Ikigai visie op een gelukkig leven in haar coaching. Middels speelse oefeningen en verdiepende gesprekken wordt duidelijk wat een werknemer nodig heeft, wat zij wil en wat de volgende stap is richting meer werkgeluk.

Ondersteuning van Werkgevers

Wist je dat de individuele trajecten van Aranka Kuin Coaching regelmatig vergoed worden door de werkgever? Bij Aranka kun je ook direct een kennismaking plannen, wel zo fijn! Gebruik daarvoor: Kennismaking – Aranka Kuin

Contactgegevens Vitaliteit Werkt

Wil je in jouw werk weer meer werkgeluk vinden? Heb je te maken met verzuim in jouw bedrijf en wil je daar onze hulp bij inschakelen? Vitaliteit Werkt helpt je daar graag bij. Bezoek onze website www.vitaliteitwerkt.nl of neem contact op via info@vitaliteitwerkt.nl

of bel 06-51764682.